Recenze fotoknihy SAAL-DIGITAL

Měl jsem možnost vyzkoušet fotoknihu firmy SAAL-DIGITAL. celý článek

 

Fotokniha SAAL-DIGITAL

 

Saal_Digital

 

     Měl jsem možnost vyzkoušet další z mnoha fotoknih na trhu a to produkt firmy SAAL-DIGITAL. Je to produkt německé firmy, takže jsem očekával podobnou kvalitu jako fotoknihy CEWE, kterých jsem už pár vytvořil. Tato firma nabízí německou kvalitu a rychlost dodání. Už ani nevím, kde jsem získal kontakt, ale určitě mně to zajímalo, protože jsem vyzkoušel snad všechny fotoknihy na našem trhu a zatím jsem tiskl u německé konkurence. Zajímalo mne, v čem se liší, ale hlavně mně zajímala kvalita provedení a software, kterým se fotokniha vytváří. Už na začátku bylo velice příjemné, že nabízí slevový kupon na 1. knihu, takže hned na začátku malý rozdíl, ale příjemný oproti konkurenci.

     Že tento produkt vyzkouším, bylo jasné, bez ohledu na slevový kupón.

     Nejprve jsem se koukl na jejich www stránky, kde jsem si prohlédl celé jejich portfolio. Jejich stránky mají velice příjemný vzhled, jsou přehledné, takže se snad každý orientuje bez problémů na těchto stránkách. Je tam vše, co tam má být. Ani moc a ani málo. Musím říct, že portfolio firmy SAAL-DIGITAL je velmi bohaté a pokrývá, snad vše co si lze dnes představit pod pojmem „Fotoprodukty“. V tomto článku se zaměřím na 1 z mnoha produktů této firmy a to Fotoknihu, kterou jsem měl možnost vyzkoušet. Věřím, že časem vyzkouším i ostatní produkty firmy SAL-DIGITAL.

    Co se týká fotoknihy, tak jsem zjistil, že rozměry a provedení je velice podobné, ne-li stejné jako u konkurence, což mně snad ani nepřekvapilo, ale přesto je to příjemné zjištění. Jeden rozdíl tu je, a ten rozdíl je velmi příjemný, protože je možné objednat kromě potištěné vazby (lesk/mat) i kůži (4 různé barvy kůže), protože pokud tvořím fotoknihu z nějaké svatby, tak je to velmi příjemné rozšíření nabídky pro zákazníky. Příplatek není nijak katastrofický.

    Ceny pokud srovnávám stejné produkty, tak jsou stejné nebo možná trochu vyšší než konkurenční produkty, ale předpokládal jsem podle www stránek, že by měla být i kvalita výrazně vyšší. Cena dopravy, ta je standardní. Doprava využívá službu firmy DHL Europaket, což je záruka nepoškození a rychlosti přepravy. Hlavně, že se nemusí využívat Česká pošta, kde je drahá přeprava, riziko poškození zásilky a hlavně si musí vystát člověk frontu na pobočce při vyzvednutí.

    Platba zatím pouze pomocí Pay-Pal, což považuji za drobnou nevýhodu, ale tady bych přivítal rozšíření o minimálně o možnost platby převodem z účtu na účet.  Bylo mně sděleno, že se na tom už pracuje.

    Výrobní lhůty jsou vynikající, protože třeba pro fotoknihu na fotopapíře je výrobní lhůta 5 pracovních dnů.

    Co se týká softwaru pro návrh Fotoknihy, ten je zadarmo a existuje pouze pro OS Windows (všechny verze)a AMC. Pro LINUX zatím není. Stažení je rychlé, protože to žádný obr není, což je fajn. Instalace je jednoduchá a rychlá. Podle mne zvládne každý.

    Po spuštění se objeví nabídka, která je velmi podobná konkurenčním produktům, takže není problém s orientací pro uživatele, kteří už nějakou fotoknihu vytvářeli i pro ty kteří vytváří svou 1. fotoknihu.

    Pro zkoušku jsem se rozhodl, že vyzkouším udělat fotoknihu ze svatby dcery. Vybral jsem si tedy rozměr, který mně vyhovoval a to A4 na šířku (28cmx19cm), vazbu světlou kůži Krém, abych vyzkoušel, jak vypadá v provedení Kůže. Papír jsem zvolil matný fotopapír, protože jiný ani nepoužívám. Tisk na fotopapír je záruka, že fotografie budou kvalitně vytištěné. Rozsah stran jsem si vybral 72 stran.

     Po této volbě se mně otevřel návrhář, který je opět velice podobný konkurenčním produktům, takže jsem neměl problém s ovládáním a myslím si, že i pro nového uživatele je ovládání velmi intuitivní.

     Je zde velké množství barev, jak normálních, tak i přechodů (gradientů). Myslím si, že se nenajde nikdo, kdo by si nevybral, spíše naopak bude mít problém, si z toho množství vybrat. Já to měl jednoduché, protože jsem přítelem decentních provedení, takže jsem zůstal u bílých listů. Dále je tu velké množství „Klipartů“. Z definice klipartu „Jedná se o již vytvořené obrázky sloužící k doplnění vytvářeného dokumentu“ vyplývá, že to jsou obrázky pro oživení fotoknihy, je jich zde opět obrovské množství a opět asi bude pro někoho těžké si vybrat. Já toto nepoužívám, takže jsem tuto volbu přeskočil. Dále je zde obrovské množství šablon, pro rozvržení stran knihy. Toto také nepoužívám, takže jsem i tuto nabídku nevyužil.

     Tímto jsme se prokousali úvodem, kdy se každý, kdo tvoří Fotoknihu musí rozhodnout, jak bude vypadat, jakou barvu budou mít listy, jaké bude její rozvržení atd.

     Ještě musím říct, že je moc příjemné na stránce http://www.saal-digital.cz/servis/icc-profil/ si stáhnout ICC profil ke všem produktům, které nabízejí. Sice tato volba už je pro větší odborníky, ale ti kteří si stáhnou tyto ICC profily, tak mají záruku, že tisky budou barevně v pořádku. Po převedení do ICC profilu konkrétního produktu firmy SAL-DIGITAL zobrazuje váš grafický program fotografii v barvách, v jakých bude potom vytištěna. Převedením fotografie do ICC profilu konkrétního produktu by měla být jistota, že vaše Fotokniha bude zhotovena nejlépe, jak to na konkrétním stroji je možné. Na této stránce je také řada užitečných rad s ohledem na kalibraci monitoru, je možno si stáhnou testovací soubor pro vizuální kalibraci monitoru, také je zde i nabídka testovacího tisku. Což si myslím, že je opět něco navíc oproti konkurenčním produktům. Je to napsáno podle mne srozumitelně i pro laika. Já této nabídky nevyužil, protože mám kalibrovaný monitor podle tiskárny, kde tisknu fotoobrazy, tak jsem věřil, že to bude dobré i pro tuto firmu. Byl to trochu risk, ale i u konkurenčních produktů jsem doposud neměl problém s barvami tisku, tak jsem věřil, že to dopadne dobře.

     Poznámka : Fotografie do profilu vždy převádějte, zásadně nepoužívejte funkci přiřazení profilu.

     Dále je možné na stránce http://www.saal-digital.cz/servis/sekce-pro-profesionaly/ stáhnout  přímo Plug-Iny pro Photoshop a Indesign pro vytváření knih přímo ve Photoshopu nebo InDesignu. Tuto možnost jsem také nezkoušel, ale časem snad vyzkouším.

     Další velice užitečná stránka je http://www.saal-digital.cz/fotografie/formaty/. Základem každé kvalitně vytištěné knihy je fotografie v dostatečném velkém rozlišení pro kvalitní tisk. Sice Vás program vždy u každé fotografie upozorní jak kvalitní fotografieje, ale pro začínající uživatele je možnési na této stránce prohlédnout, v jakém rozlišení se musí připravit fotografie, aby byl zaručen kvalitní tisk. Sice je zde pár nepřesností, ale jako základní náhled je to dostačující.

     A ještě na stránce http://www.saal-digital.cz/support/ je mnoho dalších užitečných rad.

     Těchto posledních pár poznámek podle mne popisuje to, co odlišuje trochu víc tohoto výrobce od ostatních.    

     A ještě musím říct, že je nadprůměrná kvalita technické podpory, ale o té se zmíním na konci článku.

     Po tomto úvodním seznámeníjsem se pustil do přípravy knihy. Návrh vazby tím, že jsem měl zvolenou kůži, jsem měl jednoduchý. Pouze jsem napsal text. Standardní funkcionalita, možnost měnit barvu textu, podkladu a fontů. Pouze tady bych měl výtku a to platí pro všechny textové objekty v projektovém manažeru, že skoro většina fontů neumí česky, takže doporučuji a já to dělám vždy, když si volím font v nějakém novém produktu, že si napíšu tento text „ěščřžýáíéůúňďĚŠČŘŽÝÁÍÉŮÚŇĎ“, a zkontroluji, zda vybraný font zvládne všechny české znaky. Bohužel u tohoto produktu těch fontů, co to zvládlo, moc nebylo.

     Vzhled designu je standardní, vlevo je nabídka fotografií, které mohu importovat do knihy, zase možnost volby složky, možnost oživení, pokud přidám nové fotografie do této složky a ty fotografie, co jsou v projektu, jsou označeny. Standard jako má konkurence. Vpravo mám možnost volit barvu stránky, kliparty, jazyky návrhu a mnoho dalšího. Neměl čas to vyzkoušet, protože zatím jsem tyto volby nepotřeboval použít.

     Teď to podstatné vkládání fotografií, standardně se přetahují z levého okna, kde nad každou fotografií kromě jména se objeví malé menu, kde mohu zvětšit/zmenšit výřez fotografie, můžu přesouvat výřez fotografie, otáčet po 90 st., mohu převracet fotografii vertikálně/ horizontálně, mohu fotografii oříznout, vložit ji na pozadí a případně ji smazat. Myslím si vyčerpávající výběr funkcí, protože snad ani víc se už nedá vymyslet, co bych ještě s fotografií pro vložení do fotoknihy potřeboval udělat. Na spodním řádku je informace o kvalitě fotografie, což mají snad všechny návrháři a je to velmi důležité. Jediná výtka jsou nepřesně přeložené kontextové nápovědy.

     Další menu k funkcím pro vkládání fotografie je možno aktivovat pravým tlačítkem myši, kde je řada voleb sice zopakovaná z předchozího menu+nějaké nové funkce, ale bohužel jsou zde opět nějaké nepřesné překlady. Navíc zde mohu posouvat fotografii dopředu nebo dozadu. Je to s ohledem na překryvy, pokud se fotografie překrývají. Trochu nešťastná je volba v tomto menu přiblížení Zoom, kdy bych čekal, že budu přibližovat fotografii, ale tato volba se týká přiblížení/ oddálení celého zobrazení projektu knihy, což si myslím, že není ideální, protože stejná volba je u stejně vyvolaného menu na celé knize.

     Ve spodním pásu vidím náhledy na jednotlivé strany, kde pravým tlačítkem mohu v menu přidávat stránky, mazat stránky (POZOR smažou se i když obsahují fotografie). Musíte, ale potvrdit tuto volbu, před vykonáním. Dále zde můžete přesouvat stránky v rámci knihy doleva nebo doprava. Toto funguje perfektně. Navíc je příjemné, že se mohou přidávat strany po 1 dvojstraně, což většina konkurence nemá a přidává po nějakých počtech stran. Někdy je to komplikace, kdy Vám třeba chybí 1 dvoustrana a musíte přidat třeba 6 a už nemáte dostatek fotografií. Toto je velice příjemné!

     Další příjemný rozdíl je ten, že se může potisknout, buď textem, nebo fotografiemi i vnitřní strana vazby, jak zadní, tak i přední. Opět příjemný rozdíl proti konkurenci. Tato výhoda se může nebo nemusí využít. Není podmínkou!!!

     V horním menu jsou funkce, které jsou komplexní pro celou knihu. Ty základní jsou standardní jako májí ostatní programy, ale je zde zase pár funkcí navíc, které jsou příjemné! Mezi ty základní patří možnost založit nový projekt, uložit projekt, načíst projekt. Ty navíc jsou možnost exportovat a importovat projekt. Dále je zde možnost exportu do PDF, což je příjemná volba, kdy mohu komukoliv poslat náhled knihy ve formátu PDF. Před exportem, jste upozorněni na to, že tento export neslouží k tisku, že je v malém rozlišení a že výrobce nenese odpovědnost za škody tímto vzniklé. Pokud potvrdíte, tak se provede export knihy do formátu PDF. Pouze bych upozornil na nutnost odškrtnout v Nastavení (Ozubené kolečko v pravém horním rohu) „PDF export: Ukázat průsvitku“, protože pokud je zatrženo, tak je přes každou stránku v PDF souboru velký text „náhled“ a hodně to ruší. Jinak podle mne není potřeba chodit do nastavení něco měnit. Aspoň já to nepotřeboval.

     Ještě je v horním menu možnost vložení obecného objektu, možnost vložení textového objektu. Je zde možnost kroku zpět i dopředu (tj. vrácení změn po krocích), kopírování aktuálního výběru.

     Volby režimu standardní režim, kdy přesouvám aktivní objekt. Potom je zde režim ruka, kdy pokud mám knihu nějak zvětšenou, tak si s ní mohu pohybovat v rámci viditelnosti. Ještě zde mohu aktivovat/deaktivovat režim zvětšení, slouží ke zvětšení, zmenšení pohledu na knihu. A poslední volba, která je zde, je možnost spuštění náhledu, kdy si mohu promítnout náhled na knihu.

     Tímto jsem snad prošel všechny funkce, které jsou k dispozici pro vytvoření knihy. Nezjistil jsem, že by mně něco chybělo. Pouze trochu nepřesné je vyrovnávání fotografií v rámci dvoustrany. Sice se objevují pravítka, ale bylo možná vhodné mít možnost nastavit automatické dorovnání k okrajům sousední fotky, ale i s možností vypnutí, protože někdy to je na překážku a někdy by to pomohlo. Pokud to je v návrháři, tak jsem to nenašel a občas mně to chybělo. Toto je snad jediné co jsem postrádal při tvorbě knihy, ale nějak moc mne to neomezovalo.

Co závěrem.

Závěrem je ještě otázka archivace a přenosu dat na jiný PC. Ze začátku jsem byl trochu zmatený, protože jsem nevěděl, kam se nahrává vlastní projekt. Jsem zvyklý vzít celý projekt, třeba v případě fotoknihy svatby a vzít ho k zákazníkovi a ukázat mu ho u něj na PC. Doposud jsem nezkoumal, kde a jak se ukládá projekt knihy, protože nebyl čas. Takže jsem si za začátku myslel, že jediný způsob, rychlého přenosu celé knihy na ukázku, je export  do PDF. Sice je fajn, ale díky malému rozlišení ne moc použitelný. Potom jsem vyzkoušel funkci Export a Import projektu a byl jsem nadšen. Konkurenční produkty, jsou koncipované tak, že si musím vzít celou složku s fotografiemi, projekt, navíc některé programy si ukládají fotografie do vlastní složky v různých modifikacích, což zabírá hodně místa na disku. Tady u toho produktu se toto neděje, protože je pouze 1 složka, kde jsou zdrojové fotografie. Žádná další nevzniká, takže potom si celý projekt vyexportuji funkcí, jak jsem psal výše, do 1 souboru s příponou „sswPr“, kde je vše. Potom k přenosu projektu na jiný PC mně stačí instalační soubor s projekt manažerem a vlastní projekt, který se naimportuje do naistalovaného programu. Dále nic nemusím řešit. Toto je jednoduché. Moc příjemný nápad. Takže výtku beru zpět!!!

     Vlastní způsob odeslání, je standardní a není moc co popisovat, pouze doporučuji se registrovat a vyplnit všechny údaje, abyste je nemuseli při každém odesílání vyplňovat znovu. Jinak žádné další volby nejsou, protože je jediná doprava a to DHL, platba jediná pomocí Pay-Pal. Není co a z čeho vybírat. Vše se potvrdí a na poslední stránce je možnost finální kontroly obsahu objednávky, adresy atd. Samozřejmě je vždy v každém kroku možnost se vrátit zpět i na začátek odesílání. Potom Vás přepne program na stránku Pay-Pal, kde po přihlášení k účtu, se Fotokniha zaplatí a tím, že se peníze hned odepíší, jde objednávka přímo do výroby. Obratem přijde potvrzovací mail, kde je i odkaz na stránku http://www.saal-digital.cz/servis/status-objednavky/?email=sasa@kolovratnik.eu&ordernumber=XXXXX, kde se může sledovat stav objednávky.
      Teď už nezbývá než čekat cca 10 dnů než přijde zásilka. Jakmile byla Fotokniha vyhotovena a odeslána, tak mně přišel mail s fakturou a se všemi údaji o objednávce včetně rekapitulace objednávky a dopravy.

     Hned jak kniha přišla, tak jsem byl moc zvědavý na výsledek. Musím říct, že velké příjemné překvapení. Už 1. Dojem byl, že Fotokniha vypadá velmi LUXUSNĚ a pěkně. Zabaleno, tak že se nemohla cestou zničit. Do 2 dnů od odeslání jsem ji měl doručenou. Co se týká provedení vazby v kůži, tak naprostá spokojenost. A co se týká tisku, tak jak materiál, tak i vlastní tisk perfektní. Barvy stejné jako na monitoru. Dvojstrany jsou z jednoho kusu, takže pokud je fotografie jako podklad na dvoustraně, tak není žádný spoj, který by rušil. Fotopapír je kvalitní, jak jsem čekal, německá kvalita!!!! Nemám žádné připomínky a i dceři a všem co jsem zatím fotoknihu ukázal, tak se líbí!!

     A ještě jak jsem slíbil, že se vyjádřím na konci článku k Technické podpoře. To je bonus navíc. Zákaznická podpora komunikuje česky, rychle a ochotně. Vždy jednají velmi slušně, i když jsem někdy měl i dotěrné dotazy a i občas jsem možná byl nepříjemný. Po každé byla reakce vždy slušná, rychlá, profesionální a se snahou mně pomoci. Odpověď byla věcná a já se vždy dozvěděl, to co jsem potřeboval. Navíc na moje připomínky reagovali tak, že je nesmetli ze stolu, ale informovali mne, že je projednají, zda by je do produktu nepřidali. Závěrem musím říct, že ani k Technické podpoře nemám žádné připomínky, spíše naopak.

    Závěr je pro mě jasný, pokud budu někdy nějakou knihu tisknout, tak ji budu asi tisknout u firmy SAAL-DIGITAL.

     Pokud by někoho tento produkt oslovil, tak vše je na těchto stránkách : http://www.saal-digital.cz/

 



 

15285426 návštěvníků od 01/07/2008

Na webu je

77 galerií a 2546 fotografií